Op zoek naar Bernard Buurman.


Toen Fleur, die als planoloog met de stad en de mensen werkte, met pensioen ging, had ze nog geen idee dat ze zich met haar grootvader die in de eerste helft van de vorige eeuw een bekende architect in Leiden was, zou gaan bezig houden.

Terwijl ze zelf een tijd bouwkunde in Delft wilde gaan studeren en wél speciaal door LOV ontworpen meubels van haar grootvader zorgvuldig bewaarde, had ze zich nooit in hem verdiept. Grootvader Bernard Buurman was vlak voordat Fleur geboren werd overleden en ze heeft hem dus nooit gekend.

Toen haar moeder, de middelste dochter van grootvader Buurman, haar geheugen begon te verliezen en Fleur onderwerpen zocht om met haar over te praten, kwamen ze op een gegeven moment bij grootvader terecht. Toen bleek dat haar moeder nog veel wist te vertellen over haar jeugd en haar vader. Ook vond ze het heel leuk om meer verhalen over hem te horen. Fleur is toen gaan uitzoeken wat hij allemaal had gebouwd en toen bleek dat hij een vooraanstaande en bekende architect van de Nieuwe Zakelijkheid was, die vooral in Leiden bouwde. Hij woonde er zelf ook met zijn gezin en liet voor zijn huwelijk met Fleurs grootmoeder een mooi huis, met tevens plek voor zijn architectenbureau, bouwen. Daar groeide Fleurs moeder met haar twee zussen op.

Fleur raakte meer en meer geïntrigeerd en dacht eerst: 'Ik maak een boek over mijn grootvader.'
Maar gaandeweg ontstond het idee om een fietstocht langs de gebouwen te maken en een bijbehorende website waar alle informatie op staat en waar steeds meer gebouwen/'ontdekkingen' bij kunnen komen, ook buiten Leiden. Zodat het een ongoing process zou worden.

Fleur, doortastend als ze is, ging meteen op zoek naar mensen die eveneens geïnteresseerd zouden kunnen zijn, hetzij door hun werk, hetzij door hun functie en die haar konden helpen met advies, suggesties etc. Zo kwam ze bij de burgemeester van Leiden terecht die erg enthousiast reageerde en later, toen de eerste fietstocht langs de gebouwen van Bernard Buurman plaatsvond, als eerste op zijn fiets stapte.

Het bleek dat meer mensen in Leiden het een goed idee vonden om Bernard Buurman meer bekendheid te geven. Erfgoed Leiden (dat beschikt over het meer dan 45 meter tellende archief van de architect), en Architectuurcentrum RAP Leiden beschouwen Fleurs grootvader als een toonaangevend architect in Leiden en hebben hun medewerking toegezegd.

Ze merkte ook dat bewoners en gebruikers, zowel van sociale woningbouw als van villa’s en kantoren, nog steeds gelukkig waren in hun huis of werkplek. Ze realiseerde zich dat ze zich met zijn werk zeer verbonden voelt: zijn belangstelling voor het bouwen voor woningbouwverenigingen, zijn subtiele aandacht voor esthetiek terwijl zijn ontwerpen allemaal eenvoud en functie voorop lijken te stellen.

De prachtige website die Fleur maakte is geheel in stijl en bevat veel mooie foto's en informatie. Een waar eerbetoon aan haar grootvader. En wie weet, komt er ooit nog een indrukwekkend boek uit, er is immers nog 45 m archief!.

www.bernardbuurman.nl

Reacties

Populaire posts