Marie verduurzaamt haar huis.
Nadat ze altijd full-time gewerkt had, kon ze tegen haar pensioen aan minder werken, waardoor ze de tijd had om over de toekomst na te denken: haar jaren 60 woning verduurzamen. Daar was ze zeker van: dat zou ze gaan doen na haar pensioen.
Ik heb er grote bewondering voor hoe ze het aanpakte. Dat was namelijk behoorlijk spartaans. Eigenwijs als ze is, ging ze de omgekeerde weg nemen: eerst van het gas af en dan isoleren.
Marie: 'We moeten iets doen aan de milieuvervuiling. Je kan zeggen dat er brand is. Dan kan je beter eerst die brand gaan blussen voordat je verder gaat. Dus in mijn idee was dat: eerst van het gas af en dan isoleren'.
Dat betekende in haar geval dat ze rigoureus te werk ging: meteen het gas afsluiten, ook al zit de winter er aan te komen en heb je nog geen warmtepomp. Daar is een lange wachtlijst voor, dus dat werd afzien. Daarbij moest ze eerst vloerverwarming aanleggen.
Ze kocht voor haar partner en voor haar twee infraroodplaatjes die ze door het hele huis konden meenemen als warmtebron. Verder liepen ze die hele winter met thermo-ondergoed en een donzen skibroek over hun broeken. En slapen deden ze met twee dekbedden. 'Terwijl ik altijd een kouwelijk type was, voel ik me nu prima bij een temperatuur van 15 C. Je verlegt je grenzen en went aan lagere temperaturen in huis'.
Dat ze komende winter vloerverwarming zal hebben zodra de warmtepomp is geplaatst, zal wel fijn zijn.
Het klussen is haar met de paplepel ingegeven. Marie komt uit een gezin met handige mannen: haar vader gaf haar broers en haar gereedschap en liet hun meeklussen. Daar heeft ze veel van geleerd. En dat heeft ze ook weer overgedragen op haar zoon en dochter. Haar zoon heeft zelfs een tijd in de bouw als loodgieter gewerkt en kan haar weer helpen met dat soort klussen. Het is heel leuk te zien hoe Marie met haar dochter en zoon een fijn team vormen: de een helpt de ander en in elk huis is er wel door alledrie geklust. Toen haar zoon bijvoorbeeld ging verhuizen heeft Marie onder zijn leiding vloerverwarming gelegd in zijn nieuwe huis en daarvan had Marie zoveel geleerd dat ze dat ook in haar huis kon plaatsen samen met haar dochter.
Verder kan je op internet kan je allerlei tips vinden. Veel heeft ze afgekeken van Timmerman Koos die super handige filmpjes op Youtube plaatst. Daarnaast is er een netwerk van mensen die hun huizen hebben verduurzaamd bij wie ze voor tips en adviezen terecht kan en er is zelfs twee keer per jaar de 'Nationale Duurzame Huizen Route'. Dan kan je allerlei huizen bezoeken en met de bewoners praten over wat zij hebben gedaan en hoe ze het hebben aangepakt.
Behalve dat ze van het gas af is gegaan, heeft ze ook zonnepanelen in coöperatie aangeschaft en een tweedehands elektrische auto gekocht. Zo was ze dus in één klap energie-neutraal. Daarna is ze gaan toewerken naar een comfortabeler situatie door de vloerverwarming aan te leggen, de warmtepomp aan te schaffen en nu is ze bezig haar ramen te isoleren. Wat ze in de toekomst gaat doen weet ze nog niet: alle ramen van (drie)dubbel glas voorzien is nog een behoorlijke klus, en of ze dan overgaat tot een buitendak-isolatie is nog de vraag. Ze merkt ook wel dat de jaren gaan tellen, want fysiek loopt ze wel tegen grenzen aan. Gelukkig heb je veel apparaten die het werk verlichten en is haar dochter jong en sterk.
Toen ik bij haar was om haar te interviewen kwam haar dochter langs om haar te helpen om ramen in het kozijn te tillen. Die waren te zwaar om in haar eentje te plaatsen, daar had ze een sterke vrouw voor nodig.
Reacties
Een reactie posten