Van organisator tot klusvrouw en wereldzeilster.


Jet, voorheen onder meer een energieke directeur van Sail, vond zichzelf tegen haar zestigste in een onverwacht hoofdstuk van haar leven. Toen ze als ZZP'er niet meer aan de bak kwam als organisator van evenementen en congressen, ontdekte ze een nieuwe roeping als klusvrouw. Altijd al gefascineerd door klussen, maakte ze van haar tuinschuurtje een werkplaats, schafte ze een karretje aan dat achter haar fiets hing en nadat ze in haar buurt in Amsterdam-Zuid briefjes in bussen had gedaan, kreeg ze al gauw klanten, vooral ouderen die wat extra hulp konden gebruiken.

Niet alleen repareerde Jet lekkende kranen en hing ze lampen op, stelde ze TV's in of hielp met Ipads, maar ze werd ook een bron van gezelschap voor soms wat eenzame mensen. Vaak maakte ze afspraken aan het eind van de middag omdat ze wist dat iemand behoefte zou hebben aan een borrel en een praatje.

Maar ook drukke dertigers wisten haar te vinden voor klushulp, en al snel kreeg ze de nodige publiciteit, met interviews in diverse bladen.

Na tien jaar klusavonturen voelde Jet een nieuwe roeping: de zee riep haar. Geïnspireerd door haar moeder, die haar de liefde voor zeilen had bijgebracht, begon Jet in 2015 aan haar reis naar Suriname met haar zeilboot, de SY MorningGlory. Er ging een geruime tijd met voorbereidingen aan vooraf voordat ze vanuit Portugal kon vertrekken. Onderweg stapten steeds zeilmaatjes op en af, zodat Jet niet helemaal in haar eentje zeilde. Eerst zakte ze naar het zuiden af en zeilde ze via de Canarische eilanden naar Senegal en Gambia. Het eiland Sao Vincente diende als uitgangspunt voor de oversteek naar Suriname. Daar was het heerlijk warm en al varend deed ze verschillende eilanden in het Caribisch gebied aan. Totdat ze de oversteek van St Maarten naar de Azoren waagde: zo'n 22 dagen op volle zee! Dat deed ze in een vloot met verschillende andere zeilers. Je houdt met elkaar contact met de marifoon en kortegolfzender en omdat er een boot meezeilde met jonge kinderen erop, organiseerde Jet een 'kletskanaal' op de marifoon, waarin ze de kinderen elke dag tussen 11 en 12 uur raadsels opgaf. Na een verkenning van de Azoren keerde ze uiteindelijk in twaalf dagen terug naar Engeland en uiteindelijk Nederland. Daar stond haar fanclub te wachten, want door haar informatieve en vrolijke blog, had iedereen die dat wilde, haar kunnen volgen.

Een jaar van ontdekkingen op zee, tegenslag en ingewikkelde reparaties (soms op volle zee), ontmoetingen met verschillende culturen en het trotseren van de elementen, vormden het epische verhaal van haar zeiltocht. Uiteindelijk keerde ze terug naar Portugal, waar haar boot nu voor anker ligt.

Samen met haar partner zeilt ze regelmatig uit.

Als je de avonturen van Jet wil teruglezen kan dat: Morning GloryReacties

Populaire posts