Schrijven na je pensioen: Een nieuw hoofdstuk in je leven

Veel mensen dromen ervan om na hun pensioen heerlijk in hun tuinhuisje of in de wildernis ergens achter een bureau te kruipen en het gedroomde boek te schrijven. Soms zit het al heel lang in hun hoofd. Het idee van eindelijk de tijd hebben om die verhalen op papier te zetten is verleidelijk en inspirerend. En het mooie is: het is nooit te laat om te beginnen met schrijven.

Frank McCourt: Een Inspirerend Voorbeeld

Neem bijvoorbeeld Frank McCourt, die op zijn 66ste debuteerde met het boek *Angela's Ashes*. Zijn hele leven had hij verhalen verteld over zijn arme jeugd in Limerick, met een alcoholische vader en een moeder die met veel kunst- en vliegwerk het gezin in pure armoede in stand moest houden. McCourt bracht deze verhalen samen in een aangrijpend boek dat een enorme bestseller werd. Hij schreef daarna nog meer boeken en bewees dat je zelfs op latere leeftijd je literaire dromen kunt verwezenlijken.

Irma Joubert: Geschiedenislerares Wordt Bestseller Auteur

Ook Irma Joubert uit Zuid-Afrika is een inspirerend voorbeeld. Na haar pensioen als lerares geschiedenis begon ze met schrijven en haar boeken werden al snel bestsellers. Haar historische romans zijn geliefd bij een breed publiek en haar succes laat zien dat het nooit te laat is om een nieuwe carrière te beginnen.

Jaap Kranenborg: Blijf Dromen, Juist na je Pensioen

Jaap Kranenborg, voormalig aardrijkskundedocent, besloot na zijn pensioen zijn droom om meer te schrijven na te jagen. Hij schreef meerdere romans en inspireert anderen om te blijven dromen en doelen te stellen, juist na hun pensioen. Kranenborg benadrukt het belang van blijven dromen en het nastreven van je passies, ongeacht je leeftijd.

De Eerste Stappen: Begin met een Planloze Week

Dus ga het proberen. Begin ermee om een week lang helemaal niets te plannen. Je kunt thuis achter je bureau gaan zitten of je ergens in een huisje opsluiten. Wat mij helpt is om ergens in mijn eentje te zijn waar je ook wandelingen kunt maken in de natuur. Mij helpt het om mijn hoofd al wandelend leeg te maken en me te focussen op wat ik wil schrijven. Het is rustgevend, helpt je bij focussen en het is zelfs meditatief.

Schrijfcursussen en Workshops

Een cursus kan ook heel helpend zijn: je wordt gemotiveerd om regelmatig te schrijven en het te bespreken in de groep. Je krijgt meestal goede feedback van je mede-auteurs in spé en van degene die de cursus of workshop geeft. Er zijn speciale schrijverscursussen voor gepensioneerden en er zijn ook heel wat handboeken te vinden die je op weg kunnen helpen.

De Vervulling van Schrijven

Van het schrijven van romans, tot het uitzoeken van familiegeheimen, van het schrijven van je autobiografie tot het uitzoeken van de biografie van een van je familieleden, het kan een hele prettige en vervullende bezigheid zijn. Je leert er ook van: je gedachten ordenen, feiten vinden en onderzoeken, de hoofdzaken van de bijzaken onderscheiden en... niet onbelangrijk... je 'darlings' killen. Want niets is zo vervelend als een boek te lezen waarin de schrijver alles wat hij of zij weet en heeft gevonden, opschrijft.

Blijf Dromen en Schrijf!

Dus, wat houd je tegen? Pak die pen op, klap je laptop open en begin met schrijven. Laat je inspireren door de vele voorbeelden van mensen die na hun pensioen hun literaire dromen hebben waargemaakt. Het is een kans om een nieuw hoofdstuk in je leven te beginnen, vol creativiteit en zelfexpressie.

Succes!

Reacties

Populaire posts